Národná banka kúpila pozemok v Tatrách za 1,06 milióna eur

01.02.2013 Bratislava

Bratislava - Národná banka Slovenska (NBS) kúpila vo Vysokých Tatrách predražený lesný pozemok. Za parcelu vo výmere 4.570 štvorcových metrov v Starom Smokovci zaplatila 1,06 milióna eur firme Hotel Sasanka, za ktorou v minulosti stála J & T. Jeden štvorcový meter tak stál vyše 230 eur.
"Je to prestrelená cena", hovorí súdny znalec Ján Fakuš, ktorý sa špecializuje na oceňovanie lesných pozemkov v Tatrách. Podľa neho sa ceny stavebných pozemkov v tejto oblasti pohybujú na úrovni 150 eur za štvorcový meter. Stavebné pozemky sú pritom drahšie ako lesné. Centrálna banka chce na lesnom pozemku, ktorý kúpila ešte v októbri minulého roka, začať stavať. Má tam vyrásť konferenčná miestnosť pre úradníkov Európskej centrálnej banky. Za preklasifikovanie pozemku na stavebnú parcelu tak bude musieť zaplatiť navyše ďalšie desiatky eur za štvorcový meter. NBS sa bráni a nevýhodnú kúpu vylučuje.
"Z prieskumu cien ponúkaných pozemkov v oblasti Vysokých Tatier, ktorý si dala NBS pripraviť v roku 2012, vyplynulo, že navrhovaná cena je primeraná", reagovala hovorkyňa NBS Petra Pauerová.
Zdroj: TASR


 

Vyberte región